18 January 2014

​Shumë sëmundje nga duhani

Një raport i ri, nga kirurgu i përgjitshëm, konstaton se pirja e duhanit shkakton edhe më shunmë dëme fizike dhe financiare sesa vlerësimet e mëparshme duke vrarë 480,000 amerikanë në vit nga sëmundjet që përfshijnë diabetin, kancer kolorektal dhe kancer të mëlçisë.
Nga raporti i lëshuar sot, reprezentohet për herë të parë se, kirurgu i përgjitshëm, ka konkluduar se duhani shkakton këto sëmundje. Nga raporti vlerësohet se duhani shkakton artritin rheumatoid, degjenerimin maskular, dhe është një shkak kryesor i verbërimit.

Duhani shkakton inflamacion, dëmton funksionin imun dhe rrit rrezikun e vdekjes nga tuberkulozi, një sëmundje infektive. Pirja e duhanit, gjithashtu, dëmton gratë shtatzëna dhe fetuset e tyre duke shkaktuar defekte të lindjes që shkakton shtatzani ektopike, e cila ndodhë kur veza e fekonduar transplantohet në tubat fallopiane në vend të mitrës.
Raporti i ri, lëshuar 50 vjet pas raportit të parë të kirurgut të përgjithshëm mbi pirjen e duhanit, gjen se ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë (pirja pasive), lidhet më sulmet e zemrës, kancerit dhe, gjithashtu, shkakton sulme.

Pavarësishtë nga 31 raportet e përgjithshme kirurgjikale mbi pirjen e duhanit, beteja nuk ka përfunduar. Kirurgu i përgjithsëm, Boris Lushniak, ka thënë se “ Problemi nuk është zgjidhur. Në ende kemi rreth 18% të popullsisë që janë pirës së duhanit, dhe 5.6 milionë fëmijë që sot janë gjallë do të vdesin herët nëse nuk marrim masa të menjëhershme”.

Nëse ndërmirren masa agresive, si fushatat arsimore, rritjen e taksave dhe ndalime për pirjen e duhanit në vende publike, Lushniak thotë se SHBA ka potencial për të krijuar një brezë pa duhan.

Burimi: RTV21

No comments :

Post a Comment