Blej sigurtë dhe lirë

27 February 2014

15 gjërat që s’mund të ndodhin në asnjë vend tjetër

Keni udhëtuar shumë dhe keni vizituar vende te ndryshme ku keni zbuluar gjëra që nuk keni mundësi t’i shikoni në vendet tuaja. Ndryshimet e bëjnë botën të madhe. Kjo mund të tingëllojë që udhëtarët janë “poking fun” kur ata tundin kokat e tyre dhe thonë, “vetëm në Amerikë”, ose, ” vetëm në Kinë”, por në fakt është kompliment.
Ju keni diçka që askush nuk e zotëron, për të cilin ndjeheni krenarë. Ndoshta, më së shumti. Ky ka qenë udhëtimi i gazetarit Ben Groundwater në rubrikën e tij “Traveller” bën një panoramë për 15 vendet e ndryshme të botës ku renditet dhe Shqipëria.

Vetëm në… Amerikë
Kur dikush me mirësjellje ju thotë “have a fantastic day” (kalofsh një ditë të mrekullueshme) ju realisht e besoni me atë kuptim, kjo ndodh “vetëm në Amerikë” . Vetëm në Amerikë armët konsiderohen një e drejte themelore e njeriut. Vetëm në Amerikë palestrat nuk kanë shkallë.

Vetëm në… Japoni
Ndiodh të merrni ndonjë mesazh ku ju kërkojnë falje se një tren është dy minuta me vonesë. Vetëm në Japoni mund të pini në një bar ndërtuar për katër klientë maksimumi, shërbyer nga banakierë veshur si karaktere manga (personazhe komike japoneze).

Vetëm në… Brazil
Ju do të gjeni njerëz duke shijuar “Comida por kilo”, një vakt të tipit “smorgasbord “ ku pjata e ushqimit taksohet se sa peshon. Vetëm në Brazil do të gjeni një shoqëri tradicionale, konservatore ku njerëzit veshin praktikisht asgjë në plazh.

Vetëm në… Vietnam
Do të shihni një familje të tërë prej pesë personash hipur mbi një skuter . Në fakt kjo ndodh, në disa vende të Azisë Jug – Lindore, por më shpesh në Vietnam

Vetëm në… Skoci
Vetëm në Skoci burrat janë të detyruar të veshin funde pa mbathje. Vetëm në Skoci, Coca-Cola nuk konkurron dot numri një të shitjeve të pijes së vendit: Irn Bru

Vetëm në… Etiopi
Ata përdorin një sistem krejtësisht të ndryshëm të kohës me pjesën tjetër të botës. Çdo 24 orë është e ndarë në dy periudha 12 – orësh , një ditë e një natë. Dita fillon me orën 6 të mëngjesit tonë (kur ora e tyre është 12), dhe përfundon në orën 6 pasdite të sistemit tonë( kur ora e tyre është kthyer në 12 dhe fillon nata). Ka kuptim kur ju mendoni rreth saj.

Vetëm në… Kanada
Parashikuesit e motit “lajmërojnë” për shi apo dëborë. Në fakt ata janë duke lajmëruar për katër metër nesër . “Vërtet? Kujt i drejtohen? Zotit?

Vetëm në… Rusi
Buzëqeshja tek të panjohurit konsiderohet sjellje e keqe, ndërsa minifundet leopard – dhe çizmet e larta deri në gju hyjnë në formë të mirë sjelljeje. Vetëm në Rusi një shishe vodka për darkë ngjason me një verë fine.

Vetëm në… Indi
Një e tundur e kokës konsiderohet si një formë e rregullt komunikimi. Çfarë do të thotë kjo ? Po ? Nuk ka ? Mirë se vini ? Nuk jam i sigurt ? Me aq sa unë mund të them kjo do të thotë gjitha ato gjëra, dhe ndoshta disa më shumë, thotë gazetari i The Sydney Morning Herald.

Vetëm në… Kinë
Eshtë në rritje progresive, në mënyrë të frikshme e të shpejtë aq sa ju mund të zgjoheni e të gjeni një ndërtesë të re 30-katëshe e cila u ngrit anës rrugës natën e kaluar. Vetëm në Kinë ndodh që komunizmi përqafohet gjerësisht. Vetëm në Kinë do të kënaqeni nga përkthimet ” Chinglish ” si p.sh. , “If you have any trouble, please feel free to hang your employees.” (Nëse keni ndonjë vështirësi , ju lutem mos ngurroni të varni punonjësit tuaj.” (kjo është një gabim, apo jo?)

Vetëm në … Itali
Punonjësit e trenave do të jenë në grevë, autobusët nuk do të dalin, monumentet kombëtare do të jetë të mbyllura rastësisht, mbeturinat nuk do të jenë mbledhur për disa javë, dhe askush nuk do të lëvizë asnjë qepallë. Por në qoftë se ju shtoni një përbërës të vogël tek Carbonara çdokush do të çmendet. Vetëm në Itali ndodh që zarfet nuk shiten në postë.

Vetëm në… Shqipëri
Ju do të gjeni McDonald vetëm se nuk është McDonalds. Diçka tjetër quhet dhe duket si McDonalds, ka shije si McDonalds, por nuk është e tillë… Ka gjithashtu dhe “KFC” e përbashkët është pula e skuqur, por emri është tjetër.

Vetëm në… Dubai
Mund të bëni ski në shkretëtirë dhe të luani golf.

Vetëm në… Tajlandë
A ngasin një skuter, pavarësisht nga fakti që duket sikur po nget një të tillë, është ide e mirë. Vetëm në Tajlandë do të ngacmoheni më shumë nga lady-djem se zonjat aktuale. Ose djem aktuale. Vetëm në Tajlandë do të gjeni se politikanët janë të përbuzur, por familja mbretërore është nderuar nga të gjithë.

Vetëm në… Australi
Ju do të gjeni njerëz miqësorë dhe informalë që iu bazohen rregullave strikte dhe ligjeve. Vetëm në Australi ju do të konsideroni sandalet me një gisht si këpucë formale. Vetëm në Australi, konsiderohet AFL të jetë një sport i duhur. Vetëm në Australi njerëzit vlerësojnë veten e tyre dhe japin të tjerëve të drejtë, ndoshta dhe kur s’kanë të drejtë. Vetëm në Australi do të gjeni dikë t’ju shpjegojë se kur thoni Woolloomooloo është “sheep-toilet-cow-toilet”.

Burimi: InfoShqip

No comments :

Post a Comment